Hele verden er min legeplads


Jeg rejser kloden rundt i en søgen efter nye teknikker inden for maden. Jeg er altså hverken ”klassisk fransk” i mit syn på mad eller snoppet i et forsøg på at efterleve den ”gammeldags fine skole” og heller ikke ude efter at se på efter noget som helst ”molekylært” i mit køkken. Nej - jeg er søgende efter grundteknikker. Måder at blade på eller fremelske konsistensen. Nudler, ris, trøfler, hummer og majroer er alle ligeværdige i mit køkken. Jeg interessere mig for de gamle folkekøkkenener fra Sydamerika til over Afrika og til hele Asien. Jeg har rejst fra Grønland til Zambia, over Madagaskar til Japan og Trinidad og Tobago og set meget meget mere.

Alle steder jeg kommer frem, går jeg i køkkenet med lokale folk, gerne i deres dagligdagskøkken, på skoler, virksomheder i haller eller ude på havet ombord på skibe eller ligende. Madens historie og råvarenes vandring er magisk og jeg elsker at støde på nye eller gamle råvarer. At smage dem som de skal være direkte fra naturen. Som jeg plejer at sige: Hele verden er min legeplads!


Når man rejser, ser man ting igen ville kunne beskrive for én Du skulle prøve at rejse ud! Ja, ud til steder, hvor folk lever med og af naturen. At rejse, mener jeg gør dig klogere, mere åben og det giver dig forståelse for hele klodens befolkning og et indblik i naturens behov. Det ikke svært at rejse og man kan rejse næsten alle steder bare man kigger sig lidt for og opføre sig stille og roligt.


Det klart at i visse lande og områder skal man passe på. Men jeg vil vove at påstå, at hvis man tænker sig om, klær sig rigtigt og taler med folk omkring dig så kan man sku næsten rejse hvorend man har lyst. God tur ud i verden!

Tasty Hawai 'mele kalikimaka' - Kirk er ude i verden!
På Hawaii i Polynesien er der fyldt med lækker mad. Hula hula kylling, små grise stegt/ bagt i jordovn samt Taro rødder og masser af makadamianødder. De er seje disse nunodrikkende folk med masser af surf og sol, som byder en velkommen hver eneste morgen. Jeg rejser rundt fra ø til ø og læser mig igennem kulturhistorien om fantantiske folk fra hele Polynesisen som rejste over det kolosale hav for at finde nye øer. De brugte meget smarte metoder til at navigere, bøgler, stjerne, vinde, fisk, fugle og solen med meget mere. De var de første rigtige wayfinders! Lang tid før vi fik folk som Cook, Columbus og de andre.


Mit køkken kommer gerne ud til dig


Det var søndag - anden søndag i advendt. Vi skulle hygge med børn og deres familier, sammen med Morten og John i deres smukke værksted. Vi havde taget smil, varme og masser af god mad med. Både havregryns kugler med cognac, stegt lyssej og selleri, and, granatæbler og grønkål med rosiner og meget stærk chili. Der kom så mange fine gæster forbi og det blev både til flødebollekast for de små og samba og musik til de voksne. Kogemænd elsker at lave mad til sådanne tiltag..


Lille kok


Hvis man begynder at føle sig som noget vigtigt, noget bedre eller noget meget fint, - ja, så syntes jeg man skal begynde at tænke lidt ind ad og finde frem til den lille dreng som findes i os alle sammen og finde han frem igen. Den anden type er ikke særlig rar at omgås! Her er min lille dreng...... haha


Fint skal det være når man får gæster


Jeg giver ikke det store for den måde vi spiser på! Mange laver en ret og så er det ”deres” ret og kun ”deres”. Der er sku da noget storslået ved den måde som man spiser op i mange andre lande! Man deler, man bestiller mange retter og så tager men lidt af hver. Det er skønt!

Hoppemælk


Jeg har set mongolske nomader som har drukket frisk hoppemælk og smagt på langhalet makak-aber i Bornios regnskove sammen med stammefolket ”Pananarne”.
I amazones har jeg oplevet de farvestrålende frugter og i Kina har jeg svunget nudler med hænderne som var de lavet fra en maskine.
På hele kloden laves der mad! Skøn mad - og jeg har en mission! Jeg vil lære det hele!
Det er sjovt - engang var jeg i Indien og her fik jeg kulfi! Kender du det, kulfi altså? Ja måske gør du, måske ikke. Men i hvert fald havde jeg ikke smagt det før. Kulfi er en lidt sej, tætsmagende is som spises i varmen i Indien, skønttt! Eller hvad men en lassi drik? Safran, mango, yoghurt og isterninger blendet sammen. Det er sku da for vildt.


Fra det koldeste sted i nord til det varmeste land i syd.


Alle steder har et folk "deres køkken", en smag, en duft og en måde at leve eller overleve på. Dét at mennesket indretter sig efter hvor det bor, udnytter jorden, naturen og tilegner sig mad som passer præcist ind til lige det behov de har for at overleve - dét fascinere mig. Jo mere jeg rejser, oplever undersøger og smager mig frem, desto mere sindssygt fremstår den måde vi i vesten indretter vores verden på, med industri føde, pulver, e-numre og frostretter med micro-opvarmet mad over alt. Det er underligt, for vi har så mange penge i forhold til mine to drenge som på denne strand som samle æg fra disse store varme dyr.


Favella i Rio


Oppe bag den store badeby, ligger disse slum-områder, hvor husene ligner diamanter om aften når mørket falder og de titusindevis af små lamper tændes og giver slummen sit særlige præg. Her findes et gadekøkken som næsten igen udefra kender til. Små fine grill bliver sat op. Æg bliver pisket og rørt sammen med koriander, tomater, limesaft og strimlet stegt kød til verdensklasse omeletter.


Mongoliet


Der er ikke mange som tænker over et løg. Ja, løget oprindeligt stammer fra Mongoliet hvorfra det blev spredt til resten af europa og derefter hele kloden med deres vilde soldater.
Når man kommer ud i dalene mellem bjergene, kan man stadigvæk finde en masse forskelige vilde løg. Det er sjovt og utroligt fedt, at vide at vi mennesker igennem hele verdenshistorien har lavet spor efter os hver gang vi har flytte os, rejst, gået i krig eller af andre årsager har taget råvare med os.
Jeg synes det sjovt at tænke på, når vi her hjemme taler om "Ny nordisk mad"! Hvad er det? Grisen er vist ikke dansk, kartoflen kom jo fra Sydamerika med Christoffer Colombus, hønen stammer fra "jugle hønen" i Nordindien og ja løget er fra Mogoliet - jeg kunne blive ved! Hvad er rigtigt nordisk?

Kogemand HVORFOR NU DET? Som kogemand laver man mad hele tiden og man glæder sig til de næste gæster som kommer og smager ens mad. Man bliver glad når en succerig ret bliver til og smager skønt. Mad må ikke smage for ens, det skal være håndlavet! Håber du syntes om mit lille univers! KYS MADEN


Alle har brug for lidt fred


Her sidder jeg, ved den helt skønne og fantatiske Tankanika-sø i Zambia og læser nogle rappoter fra greenpace omkring fiskeri og kvoter i verdens havene, om hvordan vi fisker med mange slags redskaber som garn, bund trowl og meget andet. Det er virkelig uhyggelig læsning!


Så er der en kogemand

Der er noget lunken ved den måde vi køber fisk på!


Jeg var taget til "Slow Food" på Fiskebaren i kødbyen. Der skulle være en debat omkring skånsom fiskeri.
Knud fra "Levende hav" gjorde det rigtigt godt og jeg tror mange fik lidt at tænke over. især den lille historie omkring at hvis man køber et kilo jomfruhummer, så skal man være klar over, at med den metode vi bruger til at fange dem på her i landet, bliver der brugt ca. 6 liter diesel som bliver pumpet ud i havet! ikke overraskende at det er meget belastende for havet.
Der var dejlig mad bagefter lavet af de seje kokke på Fiskebaren.


Ignoranterne på pirat-TV


5 unge mennesker blev kylet igennem et klima køkken, som vi havde gjort klar hos Årstiderne på Krogerupgård. Søren havde fyldt det skønne køkken med masser af gode råvare: grønkål, jordskokker og æbler og meget andet.
De 5 unge blev derefter sat til at lave skønne klima-venlige retter. Alt sammen til et lille program til Pirat-TV for DR.


Der er noget virkelig skønt ved hjemmebagt brød


Dette er et meget let kærnemælksbrød. Jeg bruger ca. 1/2 liter kærnemælk - gerne noget som er lidt gammelt. Så 1 1/2 liter vand og 25 g. salt, 15 g. sukker og 10 g. gær. Rør det hele sammen og tilsæt så økologisk groft hvedemel og lidt fint øko hvedemel også. Lad det koldt hæve natten over og tag derefter ud, del i nolge brød og lad dem herefter hæve 4-5 timer. Drys med mel og bag i en knaldvarm ovn. Tag ud og smil!


Chokolade - herligt


Der er noget super skønt ved en dejlig chokolade. Husk det ikke kun kakao-procenten der giver den gode kvalitets chokolade! Det er også meget hvilken kakaobønne der er brugt og hvordan den er blevet forarbejdet til chokolade.


Vagtler i pande


Det er så herligt at stege fugle. Her er det vagtler på jernpande og med smør. Duften, lyden og hele oplevelsen - jeg elsker det simpelthen! Når jeg står der og steger fugle, så tænker jeg: "Måske er jeg verdens heltigste kogemand?"


Alt kan bruges til noget sjovt i hverdagen


Man tager en banan - man keder sig og gider ikke rigtigt høre hvad folk sidder og siger til en under et møde hvor man skal deltage..

Så begynder man pludseligt at skabe noget sjovt.. Her blev det til banan-kunst!


Passionsfrugt kage


Det knaser, det rykker og syren fra passionsfrugterne bider lidt, men det er så dejligt!